Contra la negació de la identitat i la invisibilitat de les persones bisexuals
Nota de premsa CESIDA– Cada 23 de setembre des de 1999 es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Bisexual, amb motiu del naixement de Freddie Mercury i el de Gigi Raven Wilbur, activista dels drets bisexuals. Aquest dia naix com a resposta als prejudicis, invisibilitat i marginació de les persones bisexuals, tant per part de les persones heterosexuals com dins del col·lectiu LGTBI+.
“Des de la rebel·lió de Stonewall, la comunitat de gais i lesbianes ha crescut en força i visibilitat. La comunitat bisexual també ha crescut en força, però en molts aspectes continuem sent invisibles. Jo també he sigut condicionada per la societat a etiquetar automàticament a una parella que camina de la mà com a heterosexual o gai, depenent del gènere que percebo en cada persona». Gigi Raven Wilbur.
Les persones bisexuals senten atracció per més d’un gènere, no necessàriament al mateix temps ni amb la mateixa intensitat i per això són contínuament qüestionades, pateixen discriminació, estigmatització i es veuen obligades a reivindicar constantment la seua orientació sexual ja que s’enfronten a prejudicis socials com que la bisexualitat és una fase de negació de la pròpia homosexualitat, que directament no existeix, o que són persones vicioses, que afavoreixen la transmissió d’infeccions per la seua promiscuïtat, a més de patir homofòbia quan estan en una relació amb una persona del mateix sexe.
A més, el masclisme s’acarnissa amb la dona bisexual, ja que la reificació les presenta com un mer objecte per a satisfer els desitjos sexuals dels homes heterosexuals.
Aquests són només alguns problemes als quals s’enfronten les persones bisexuals, existeixen uns altres molt més arrelats al sistema, com per exemple que en les consultes mèdiques siguen ateses en funció de la seua última parella, que les persones que es dediquen de manera professional a la medicina neguen la bisexualitat, o a l’hora que una persona refugiada puga sol·licitar asil polític per “poder triar” estar amb una persona de l’altre sexe i “semblar” heterosexuals.
Segons Amnistia Internacional, – Les persones bisexuals són objecte de diversos abusos contra els drets humans, entre els quals figuren la violència, la tortura i els maltractaments en centres de detenció i discriminació contra el seu dret a la salut. En 70 països són delicte les relacions homosexuals (la qual cosa pot suposar càstigs físics, presó i fins i tot pena de mort en dotze d’ells). Les persones bi pateixen amb duresa altres lleis discriminatòries, la discriminació i l’estigmatització en àmbits com la salut, l’educació, l’ocupació i l’accés als serveis socials, i restriccions a la llibertat d’expressió i de reunió i associació pacífiques.
Des de la Coordinadora Estatal de VIH i sida (CESIDA) i CALCSICOVA sabem que és fonamental que perquè les coses canvien cal escoltar, aprendre i fer costat a les persones bisexuals, denunciant els estereotips i falsos mites als quals s’enfronten diàriament i tant perjudiquen. Les persones bisexuals necessiten el seu propi espai i veu ja que poden ser referents a l’hora d’ajudar a forjar un camí més just, empàtic i acceptat.