CALCSICOVA promou la sensibilització i prevenció del VIH i altres ITS amb una campanya dirigida als i les joves, la població més afectada per la infecció
Les mesures de prevenció entre joves baixen, i el VIH torna a créixer. Segons dades de la Conselleria de Sanitat, un total de 354 persones van rebre un diagnòstic de VIH l’any 2020 en la Comunitat Valenciana. En homes, la franja d’edat que va concentrar més casos va ser la de 20 a 44 anys, similar a la majoritària en dones (25-49 anys). Almenys un 45% dels diagnòstics són tardans i de les 16.000 persones que tenen VIH en la nostra comunitat, el 18% no ho saben.
Davant aquestes xifres, la Coordinadora d’Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) duu a terme campanyes de sensibilització, amb un punt de trobada positiva, i de prevenció, “Prova la vida sense dubtes”, creant un punt de salut sexual on es realitzen accions orientades a abordar l’atenció preventiva al VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS), els seus mecanismes de transmissió i foment de proves de detecció.
Amb l’arribada de l’estiu i dels esdeveniments massius, CALCSICOVA dirigeix les seues campanyes a la població més jove, impulsant els punts de salut sexual i de trobada positiva en els festivals de música, una activitat que des de l’inici de la pandèmia per Covid-19 no havia tornat a reactivar-se amb normalitat i que ofereix grans resultats.
El 63% dels i les joves no s’ha fet la prova del VIH
Segons les dades de l’última enquesta realitzada per *CALCSICOVA en els festivals de 2019, el 48% dels i les joves diu no utilitzar preservatiu o utilitzar-ho en ocasions esporàdiques i el 63% mai s’ha fet la prova del VIH. Quasi un 40% dels enquestats creu que les persones amb VIH que prenen tractament i que tenen càrrega viral indetectable, transmeten el VIH, quan l’evidència científica permet saber el tractament suprimeix la càrrega viral.
A més, els falsos mites segueixen presents en les creences de la població i més del 13% encara creu que el VIH es transmet amb un bes i el 37% no diferencia el VIH de la sida. Per aquest motiu, l’acció del voluntariat de CALCSICOVA i les seues entitats en festivals consisteix a oferir informació, formació i sensibilització sobre promoció de la salut sexual prevenció de VIH i altres ITS, realització de la prova ràpida i diagnòstic precoç.
Els punts de salut sexual i de trobada positiva s’enfoquen també en la reducció de l’estigma associat al VIH, que causa la discriminació social i laboral cap a les persones seropositives i, entre altres, problemes de salut pública com l’epidèmia oculta, és a dir, les persones que tenen VIH i no ho saben per no acudir a fer-se les proves.
Aquesta campanya es duu a terme gràcies a la col·laboració de l’Agència Valenciana de Turisme, l’IVAJ i les entitats membre de CALCSICOVA.