- CALCSICOVA comença l’any de treball valorant les xifres de noves infeccions al territori valencià
- Els diagnòstics tardans són un dels principals problemes als quals s’ha de fer front en matèria de VIH
- Les xifres de nous diagnòstics d’altres ITS continuen a l’alça
Segons les dades que arreplega l’informe VIH i sida Comunitat Valenciana. Vigilancia epidemiologia any 2023, publicat a finals del darrer any per la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat Valenciana, en 2023 es van registrar un total de 432 nous casos de VIH a la Comunitat Valenciana. Açò suposa un descens del 20,5% respecte a les dades de l’any anterior.
Quant als detalls dels nous casos, un 87,6% corresponen a homes i la franja d’edat on més diagnòstics es van notificar és la dels 25 a 39 anys, que va acumular quasi la meitat (47,6%) dels nous casos. Per això, des de CALCSICOVA fem un treball actiu amb la població jove, com tallers i xarrades a centres educatius i universitats, punts de salut sexual i trobada positiva a festivals i esdeveniments multitudinaris i campanyes en xarxes socials, incidint en els nous formats com TikTok.
D’altra banda, quant al mode de transmissió de la infecció, el percentatge de persones que s’injecten drogues presenta un valor baix. La via sexual continua sent el mode de transmissió més habitual.
Diagnòstic tardà
Actualment, els diagnòstics tardans són un dels principals problemes als quals s’ha de fer front en matèria de VIH. Les dades de 2023 indiquen que un 39% dels casos es van considerar tardans, dels quals un 23,4% presentaven un diagnòstic de malaltia avançada.
Aquestes xifres, tot i ser elevades, suposen un lleuger descens respecte del 2022, en què el 43% dels nous casos van ser tardans. A més, durant 2023 es van fer 498.626 proves, un 6,7% més que l’any anterior . Això revela la necessitat de continuar treballant en la promoció de la prova del VIH, i assegurant que el missatge arribe a tot el món. Cal recordar que a Espanya la prova de VIH és gratuïta i confidencial, i que un accés al tractament d’hora millorarà la qualitat de vida de les persones amb VIH. Els tractaments actuals permeten que la càrrega viral siga indetectable, cosa que significa que no es podrà transmetre a altres persones. Per tant, un diagnòstic precoç és sinònim de millora en la vida de les persones amb VIH i un mètode de prevenció.
En les entitats membre de CALCSICOVA es fa la prova de forma gratuïta, anònima i confidencial, en Alacant a ACAVIH, en Castelló a CASDA i en València a AVACOS-H, ComitéVLC i Lambda, així com en els CIPS de cada província. La prova també es pot sol·licitar al metge o metgessa de capçalera o comprar l’autotest en farmàcies.
Casos de sida
Quant a la sida, la fase més avançada de la infecció de VIH, el nombre de nous casos en 2023 és de 37, un més que l’any anterior.
Altres ITS
Si bé veiem un descens en els nous casos de VIH en l’últim any, les xifres de nous diagnòstics d’altres ITS continuen amb la tendència a l’alça que es manifesta des de fa anys, com revela el informe Vigilancia epidemiológica de las infecciones de transmisión sexual en España 2023.
La infecció amb més incidència és la infecció gonocòccia o gonorrea, amb un total de 2.832 casos, 700 més que l’any anterior. La segueix la clamídia, amb 2.811 i un increment de 600 diagnòstics. D’altra banda, es van reportar 1.012 casos de sífilis, quasi el doble que en 2022.
Aquestes dades reflecteixen la necessitat de continuar promovent la salut sexual. Des de CALCSICOVA afrontem un nou any de treball per millorar la prevenció i promocionar la millora de la salut sexual i la realització de proves de VIH i altres ITS.