En les darreres setmanes s’han publicat en diversos mitjans de comunicació algunes notícies estigmatitzants cap a les persones amb VIH. Aquestes notícies es van publicar amb titulars com “Se enfrenta a once años de prisión tras infectar a su pareja con VIH” o “Piden 11 años de prisión para un hombre acusado de transmitirle el VIH a su pareja”.
En les mateixes peces es van incloure fragments en el que es deia decía “juzgado por contagiarle el sida a su pareja”, o “le había ocultado que podía contagiarle el sida”. También se escribió “el proceso ha defendido que no sabía que estaba contagiado”, o “se trata de una enfermedad crónica (no se ha hallado la cura) y que en caso de no estar correctamente controlada podría derivar en contraer el SIDA”, fragments que afavoreixen una lectura estigmatitzant cap a les persones portadores del VIH i cap a la infecció en sí mateixa.
Les notícies van ser publicades en la mateixa setmana que es va celebrar la tercera edició del Pride Positiu a Madrid, una jornada que any rere any busca visibilitzar a les persones amb VIH i trencar els prejudicis als quals s’enfronten diàriament. En finalitzar la marxa Joaquim Roqueta, vocal de Cesida (Coordinadora estatal de VIH i sida), va reclamar la “necessitat d’un adequat tractament informatiu del VIH”, en referència a les notícies esmentades.
La sida no es contagia com si fora una grip o la COVID. El VIH és el virus d’immunodeficiència humana, causant de la infecció del mateix nom. Es tracta d’un virus infectotransmisible, que solament es transmet per sang i fluids. Les sigles “VIH” poden referir-se al virus i a la infecció que causa. Sida significa “síndrome d’immunodeficiència adquirida”. La sida és la fase més avançada de la infecció pel VIH. A més, és important incidir en el fet que en l’actualitat els avanços mèdics han permés que amb un correcte seguiment del tractament, el virus és indetectable i no es transmet. Transmetre a la societat el missatge “indetectable=intransmissible” és un dels objectius primordials per a acabar amb l’estigma.
Des de CALCSICOVA lamentem profundament la falta de rigor en la informació publicada, i ens dirigim ara als mitjans per a abordar aquest assumpte de la manera més positiva i beneficiosa possible per a tots. Creiem que és urgent que els llibres d’estil de tots els mitjans de comunicació incloguen un apartat en el qual es detalle el correcte tractament informatiu sobre el VIH i sida.
En un comunicat posterior a la celebració del Pride Positiu, Cesida ha manifestat la seua intenció de “treballar amb els mitjans de comunicació per a abordar conjuntament el tractament d’una adequada informació sobre el VIH i així evitar enfocaments informatius que poden contribuir a perpetuar l’estigma i la discriminació”. En CALCSICOVA subscrivim aquestes paraules i ens mostrem també disposats a col·laborar perquè els mitjans compten amb les pautes necessàries per a abordar de manera correcta futures informacions relacionades amb el VIH i sida. Estem a la seua disposició per a traslladar-los les dades que necessiten així com facilitar-los les guies d’estil per a mitjans de comunicació elaborades per Cesida.