- El dissabte 30 de novembre es farà una concentració a l’avinguda Marqués de Sotelo
Un any més, CALCSICOVA commemora l’1 de desembre, dia mundial del VIH i sida. Es tracta d’una jornada per a recordar, reflexionar i especialment actuar posant en valor les nostres reivindicacions.
El dissabte, 30 de novembre, tindrà lloc una concentració i fira d’entitats a la avinguda Marqués de Sotelo (al costat de l’IES Lluís Vives) per conscienciar a la societat sobre el VIH i sida i reivindicar la igualtat de drets i oportunitats. Començarà a les 10h i acabarà a les 14h amb la lectura del manifest. A més, es comptarà amb la presència de professionals del Centre d’Informació i Prevenció de la Sida (CIPS) de la Conselleria de Sanitat, que realitzaran proves ràpides de saliva gratuïtes durant el matí.
Per la vesprada, les activitats pel dia mundial continuen a les 18:30 al MUVIM, amb la presentació de la campanya “Viure amb VIH”. La jornada, d’entrada lliure, comptarà amb una xarrada per compartir experiències, un monòleg a càrrec de Juan Román i la projecció del documental Siempre que lo cuento.
Les vides de les persones amb VIH importen
El col·lectiu de persones que viu amb VIH és molt divers i concentra realitats ben diferents, amb unes necessitats i reptes específics per a cada cas. Per això, aquest any volem centrar les nostres paraules en destacar els desafiaments pendents en grups de gent jove, dones, persones LGTBI+, persones en situació de prostitució, usuàries de drogues i persones privades de llibertat.
A la Comunitat Valenciana, les dades epidemiològiques són preocupants, i revelen que les relacions sexuals continuen sent la principal via de transmissió del VIH, especialment entre la gent jove. Per la qual cosa resulta essencial intensificar els programes d’educació sexual i prevenció, així com garantir l’accés a la teràpia preexposició (PrEP) i postexposició (PEP).
Reivindiquem també el dret fonamental a l’atenció mèdica per igual, ja que nombroses persones s’enfronten a barreres significatives per accedir als tractaments necessaris, com aquelles en situacions d’addiccions o persones en situació de prostitució. D’altra banda, s’ha de prestar especial atenció a les persones migrants. Aquest grup representa el 49,8% dels nous diagnòstics a Espanya i s’enfronta a desafiaments addicionals, com les barreres idiomàtiques, la falta d’informació o la por a l’expulsió, les traves en els seus processos de regulació o pèrdua de treball.
No ens podem oblidar dels majors amb VIH, que s’enfronten a un procés d’envelliment marcat per les comorbiditats i els anys viscuts amb la infecció, marcats per l’estigma i la soledat no desitjada.
Per tot açò, aquest any reivindiquem que les vides de les persones amb VIH importen i que hem de treballar per assegurar que gaudisquen d’uns drets igualitaris. També és indispensable dirigir-nos a la societat per a reduir els nous casos i per lluitar contra l’estigma, que encara hui continua molt present a la societat. En aquest sentit, considerem urgent que els mitjans de comunicació adopten als seus llibres d’estil els detalls per a un correcte tractament informatiu sobre el VIH i la sida, per així evitar repetir missatges imprecisos que s’han publicat recentment i que contribueixen a fer créixer l’estigma.