CALCSICOVA fa una crida als mitjans per abordar el tractament informatiu del VIH

CALCSICOVA fa una crida als mitjans per abordar el tractament informatiu del VIH

En les darreres setmanes s’han publicat en diversos mitjans de comunicació algunes notícies estigmatitzants cap a les persones amb VIH. Aquestes notícies es van publicar amb titulars com “Se enfrenta a once años de prisión tras infectar a su pareja con VIH” o “Piden 11 años de prisión para un hombre acusado de transmitirle el VIH a su pareja”. 

En les mateixes peces es van incloure fragments en el que es deia decía “juzgado por contagiarle el sida a su pareja”, o “le había ocultado que podía contagiarle el sida”. También se escribió “el proceso ha defendido que no sabía que estaba contagiado”, o “se trata de una enfermedad crónica (no se ha hallado la cura) y que en caso de no estar correctamente controlada podría derivar en contraer el SIDA”, fragments que afavoreixen una lectura estigmatitzant cap a les persones portadores del VIH i cap a la infecció en sí mateixa.

Les notícies van ser publicades en la mateixa setmana que es va celebrar la tercera edició del Pride Positiu a Madrid, una jornada que any rere any busca visibilitzar a les persones amb VIH i trencar els prejudicis als quals s’enfronten diàriament. En finalitzar la marxa Joaquim Roqueta, vocal de Cesida (Coordinadora estatal de VIH i sida), va reclamar la “necessitat d’un adequat tractament informatiu del VIH”, en referència a les notícies esmentades.

La sida no es contagia com si fora una grip o la COVID. El VIH és el virus d’immunodeficiència humana, causant de la infecció del mateix nom. Es tracta d’un virus infectotransmisible, que solament es transmet per sang i fluids. Les sigles “VIH” poden referir-se al virus i a la infecció que causa. Sida significa “síndrome d’immunodeficiència adquirida”. La sida és la fase més avançada de la infecció pel VIH. A més, és important incidir en el fet que en l’actualitat els avanços mèdics han permés que amb un correcte seguiment del tractament, el virus és indetectable i no es transmet. Transmetre a la societat el missatge “indetectable=intransmissible” és un dels objectius primordials per a acabar amb l’estigma.

Des de CALCSICOVA lamentem profundament la falta de rigor en la informació publicada, i ens dirigim ara als mitjans per a abordar aquest assumpte de la manera més positiva i beneficiosa possible per a tots. Creiem que és urgent que els llibres d’estil de tots els mitjans de comunicació incloguen un apartat en el qual es detalle el correcte tractament informatiu sobre el VIH i sida.

En un comunicat posterior a la celebració del Pride Positiu, Cesida ha manifestat la seua intenció de “treballar amb els mitjans de comunicació per a abordar conjuntament el tractament d’una adequada informació sobre el VIH i així evitar enfocaments informatius que poden contribuir a perpetuar l’estigma i la discriminació”. En CALCSICOVA subscrivim aquestes paraules i ens mostrem també disposats a col·laborar perquè els mitjans compten amb les pautes necessàries per a abordar de manera correcta futures informacions relacionades amb el VIH i sida. Estem a la seua disposició per a traslladar-los les dades que necessiten així com facilitar-los les guies d’estil per a mitjans de comunicació elaborades per Cesida.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *