La gala dels premis del VIH en la Comunitat Valenciana celebra al tercer trimestre de 2024 la seua tretzena edició, amb l’objectiu de reconéixer a diferents persones, projectes i organitzacions solidàries que contribueixen a la labor de difondre, previndre i millorar la vida de les persones amb VIH. Els premis CALCSICOVA sorgiren l’any 2011, amb la intenció de crear un espai per interactuar i estretir llaços, al mateix temps que reconeixem i difonem la labor de les persones o organitzacions premiades.
Amb motiu del Dia Mundial de la Vacuna del VIH, el 18 de maig, i amb el Memorial per les persones mortes a causa de la sida, comuniquem els reconeixements, que en aquesta edició comprenen nou premis emmarcats en sis categories diferents: “sanitària”, “bones pràctiques”, “sensibilització”, “visibilitat”, “reivindicació” i “activisme”.
Les persones, projectes i organitzacions premiades contribueixen amb el seu treball a la labor de reivindicar, previndre i millorar la vida de les persones amb VIH. Les seues aportacions fan possible que dia a dia s’avance cap a un futur més just, que millore la vida de les persones amb VIH des d’una perspectiva multidisciplinària, fruit de la unió de forces entre sectors i la determinació d’avançar conjuntament amb un mateix fi.
Categoria sanitària
-
José Manuel Ventura. Cap de Servei de Farmàcia Hospitalària a l’hospital Arnau de Vilanova, com a reconeixement pel seu treball continu d’ajuda a les persones amb VIH, pel seu interés, professionalitat i dedicació als seus pacients. José Manuel Ventura també ha estat compromés i implicat en el procés d’implantació del tractament per a l’hepatitis C.
-
Marta Montero. Unitat de Malalties Infeccioses (Hospital Universitari i Politècnic La Fe), per la seua trajectòria de compromís i suport a les diferents entitats, així com la dedicació als seus i les seues pacients. S’ha involucrat en multitud de projectes, tallers i cursos relacionats amb el VIH, com el programa Pares.
-
Asunción Lindón Ortuño. Infermera. Unitat de Malalties Infeccioses Vega Baixa. Per la seua implicació, compromís i les seues bones pràctiques mèdiques i humanes, per la dedicació als pacients i la seua predisposició.
Categoria bones pràctiques
-
Model òptim d’atenció de ViiV . Per ser el resultat d’un treball col·lectiu, un projecte en el qual multitud de professionals, associacions i grups han col·laborat. És una mostra de la importància d’unir esforços per avançar en un objectiu comú: millorar la vida de les persones amb VIH. El model òptim d’atenció de ViiV proposa una transformació del model assistencial, fins ara fragmentat i reactiu, cap a un nou model, més proactiu, integrat, coordinat i centrat en les necessitats cada pacient.
Categoria sensibilització
-
Teresa Navarro. Defensora de les persones amb discapacitat de l’Ajuntament de València. Reconeixem la seua incansable dedicació i compromís en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a València. El seu treball ha millorat significativament la qualitat de vida de nombroses persones, promovent la inclusió i la igualtat d’oportunitats. La seua capacitat per abordar desafiaments amb empatia i eficàcia ha sigut fonamental per avançar en l’atenció i benestar del col·lectiu de persones amb discapacitat de la ciutat de València.
Categoria visibilitat
-
Pride Positiu. Una iniciativa per posar en valor els quaranta anys d’activisme i resiliència en matèria de VIH i treballar per a donar visibilitat a les persones amb VIH a Espanya. Les diferents activitats que desenvolupen contribueixen a donar un altaveu a les seues necessitats, reivindicacions, i lluita per l’equiparació de drets.
-
Teatreras. El projecte de CESIDA és un espai per a visibilitzar la realitat de les dones amb VIH i oferir un punt de trobada que potencie les seues capacitats individuals i artístiques, així com el seu empoderament, utilitzant el teatre com a ferramenta.
Categoria reivindicació
-
COEP. Coordinadora d’ONG de l’Entorn Penitenciari. Per la seua labor en la reivindicació dels drets de les persones en presó, ajudant a millorar la seua qualitat de vida tant dins com fora de l’entorn penitenciari. El treball que duen a terme ha fet que en els últims anys, la entitat haja guanyat força i recolzament.
Categoria activisme
-
Carmen Martín. Activista referent que des de distintes plataformes ha donat visibilitat al col·lectiu, ha sigut la seua veu i ha lluitat pels seus drets. La seua valentia i experiència vital serveixen d’exemple, tant en l’àmbit de la incidència política com en el tracte humà. Membre d’ACCAS i CESIDA.
Els Premis CALCSICOVA compten amb el patrocini de Janssen.